Speeltips van 0 tot 2 jaar

Speeltips van 0 tot 2 jaar

Tussen 0 en 24 maanden maken baby's een enorme evolutie mee. De vaardigheden van je baby veranderen zodanig snel dat het niet altijd gemakkelijk is om te volgen. De eerste weken zijn de speelmogelijkheden beperkt, maar voor je het weet is spelen dé manier voor je kindje om de wereld te ontdekken en nieuwe  vaardigheden te ontwikkelen.

Speeltips vanaf de geboorte

Voor deze allerkleinsten speel je heel veel samen. Je leert je kindje nieuwe dingen te ontdekken, maar geeft ook al de eerste belangrijke lessen voor hun latere sociale en emotionele ontwikkeling.

Bij pasgeboren baby’s is spelen vooral kijken, voelen en luisteren. Op deze leeftijd zijn eenvoudige, kleurrijke sensorische speeltjes ideaal.


Speeltips vanaf 6 maanden

Op 6 maanden leert je kindje contact maken met de omgeving. Het is leuk om samen met mama en papa te spelen. Maar ook spiegels zijn ontzettend interessant om zichzelf te bestuderen.

 

Dingen vastpakken, bestuderen en erop bijten zijn fantastisch. Speelgoed dat je kindje kan vastpakken met één hand is dan ook heel leuk. Leg het iets verder zodat je kindje er naar moet rollen. Want, in deze fase wordt je kindje ook mobieler.

 

Echt praten is nog te vroeg, maar de eerste klanken beginnen vorm te krijgen. Praat samen over wat je kindje vastheeft, en maak het leuk door de klanken van je baby te herhalen. Nu zal je kindje ook stilaan zijn naam beginnen herkennen, je mag die dus vaak gebruiken.


Speeltips vanaf 12 maanden

Vanaf 12 maanden is je baby al veel vaardiger met taal. Moedig je kindje aan om dag te zeggen naar anderen. Je kan ook vragen om bij het lezen voorwerpen aan te duiden. Je zal merken dat je kindje begint te reageren op eenvoudige vragen.

 

Je kindje is goed op weg om zijn eerste stapjes te zetten. Hij zal zichzelf rechtrekken, stapjes zetten terwijl hij zich vasthoudt of misschien zelfs al een stapje helemaal alleen!

 

Doordat je baby nu ook goed kan rechtzitten, kan hij goed overweg met véél meer leuke items. Zo kan hij zelf iets wegsteken in bakjes of op zoek gaan naar het balletje dat je verborgen hebt. Voorwerpen tegen elkaar slaan is op dit moment ontzettend leuk, zeker als ze leuke geluidjes maken.


Speeltips vanaf 18 maanden

Op 18 maanden kan je baby meestal zelfstandig stappen. Eindelijk! Hoewel je zeker ook snel zal merken dat dit héél wat nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Je kleintje zal plezier maken met een trekdier of duwkarretje. Vanaf nu zal je merken dat je kindje ook meer en meer zijn omgeving zal nabootsen met rollenspel.


Speeltips vanaf 2 jaar

Je hebt het ongetwijfeld al gehoord, of aan de lijve ondervonden. Ik ben twee en ik zeg nee. Je peuter is volop zijn eigen willetje aan het ontwikkelen. In deze fase ontdekt je kindje emoties zoals teleurstelling en boosheid. Het wil en probeert in veel dingen zelfstandig te zijn. Imiteren is op deze leeftijd een uitgelezen manier om nieuwe dingen te leren.

 

Verder is de motoriek al verder gevorderd. Torens bouwen met meerdere blokken, sorteren met kleuren en vormen, maar ook de eerste fantasiespelletjes beginnen zich te integreren in het speelgedrag van je kind.

Je merkt het, de eerste 24 maanden verandert je speelhoek in sneltempo. Hoewel je niet kunt wachten tot je baby weeral iets heeft bijgeleerd, besef je ook al snel dat al die momenten ontzettend snel voorbijgaan. In die allereerste jaren ben jij het belangrijkste speelkameraadje, geniet er van!


Blog posts

 • Magnetische blokken zijn leuk!

  Magnetische blokken zijn leuk!

  Maar welke magnetische blokken kies je nu? Magnetische bouwlokken zijn leuk én leerzaam speelgoed voor kinderen die graag bouwen, experimenteren en fantaseren. Het is gegarandeerd...

  Lees meer 

 • Speeltips van 0 tot 2 jaar

  Speeltips van 0 tot 2 jaar

  Tussen 0 en 24 maanden maken baby's een enorme evolutie mee. De vaardigheden van je baby veranderen zodanig snel dat het niet altijd gemakkelijk is...

  Lees meer 

 • 3 Halloween Knutseltips voor Kleuters

  3 Halloween Knutseltips voor Kleuters

  De herfstvakantie komt er aan! Geen nood, we hebben ideeën genoeg voor een week vol plezier. Het einde van oktober wil ook zeggen lekker griezelen...

  Lees meer 

© 2024 The Mini Story

  Login

  Wachtwoord vergeten?

  Heb je nog geen account?
  Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.